Skip to main content

Nyhedsbrev fra Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine
November 2015

Vi skriver om relevante nyheder og domme inden for de forretningsområder, som vi beskæftiger os med. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til vores nyhedsbrev, så kontakt os på news@dklaw.dk.

Venlig hilsen
Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine

 

Julegaver til personalet – hvor meget må du give

I 2014 blev reglerne vedrørende beskatning af personalegaver ændret. Denne ændring medførte blandt andet, at grænsen for, hvornår en medarbejder skal betale skat af en julegave fra firmaet er blevet hævet. Efter de nye regler skal en medarbejder først betale skat af en julegave, når den har en værdi på over 800 kr. inklusiv moms. Derudover er det samlede årlige loft for personalegaver hævet til 1.100 kr. per medarbejder.

Som arbejdsgiver skal man være opmærksom på, at beløbene skal indberettes til SKAT som løn for den enkelte medarbejder samt, at udgifterne kan trækkes fra som driftsomkostning.

Det er medarbejderens ansvar at indberette gavebeløbene på sin årsopgørelse, hvis medarbejderen i løbet af året modtager gaver til en værdi på over 1.100 kr. Hvis der er tale om en kontant gave, eller hvis gaven i sig selv overskrider de 1.100 kr., skal arbejdsgiveren indberette gaven.

Det er vigtigt som arbejdsgiver at være opmærksom på bagatelgrænsen samt loftet for julegaver. Får medarbejderen en julegave på op til 800 kr. samt en fødselsdagsgave på op til 300 kr., skal beløbet ikke beskattes, da man er under bagatelgrænsen. Hvis medarbejderen derimod modtager en julegave på eksempelvis 900 kr. og en fødselsdagsgave på 400 kr., skal medarbejderen beskattes af hele beløbet, dvs. 1.300 kr. Dette skyldes, at både den samlede bagatelgrænse samt julegaveloftet er overskredet. Modtager medarbejderen derimod en julegave på 800 kr. samt en fødselsdagsgave på 500 kr., bliver medarbejderen beskattet af de 500 kr., da bagatelgrænsen samlet set er overskredet, men julegaveloftet ikke er overskredet.

Kontantgaver samt gavekort er som udgangspunkt altid skattepligtige. Der er dog den undtagelse, at gaven godt kan gives skattefrit, når gavekortet består i, at modtageren kan vælge blandt en liste af forskellige gaver. Derudover vil gavekort til et bestemt sted, f.eks. en bestemt restaurant, også kunne gives skattefrit, hvis beløbet er inden for grænsen, og gavekortet ikke kan byttes til noget andet.

 

Nye krav til boligkøbere fra 1. november 2015

Den 1. november 2015 trådte en ny bekendtgørelse vedrørende god skik for finansielle virksomheder i kraft. Bekendtgørelsen medfører blandt andet, at huskøbere nu kun kan få finansieret 95 procent af købesummen i bank eller realkreditinstitut, de resterende 5 procent skal man selv stille op med.

Grundlaget for bekendtgørelsen er at sikre det danske boligmarked mod en ny boligboble ved at sikre, at boligkøberne kan lægge en passende udbetaling ved køb. De nye regler møder dog en del kritik. Blandt andet fremhæves det, at reglen særligt vil ramme førstegangskøbere, der vil få svært ved at komme ind på boligmarkedet samt boligkøbere, der ikke har kapital med fra tidligere boligsalg. Derudover har pengeinstitutterne ikke mulighed for at styre, hvorledes boligkøberne anskaffer sig de resterende 5 procent, og der er derfor en risiko for, at flere vil føle sig nødsaget til at benytte dyre kviklån.

Fortalerne understreger vigtigheden af, at boligkøbere har luft i økonomien, således at boligejere vil kunne tåle, at der sker udsving på markedet.

Det vil i særlige tilfælde være muligt at fravige reglen. Dette er eksempelvis tilfældet for førstegangskøbere uden formue, hvis de har høje faste indkomster, der giver et væsentligt højere rådighedsbeløb end minimumskravet. Derudover skal lånet kunne afdrages så hurtigt, at det kommer ned under de 95 procent i løbet af 2-3 år.
Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine rådgiver om alle forhold vedrørende køb og salg fast ejendom.

Læs mere på vores hjemmeside eller kontakt advokat Thomas Bøgelund Norvold for yderligere information.

 

Bemærk: Indholdet i dette nyhedsbrev er udelukkende ment som generel information og kan ikke betragtes som, eller erstatte juridisk rådgivning. Fabritius Tengnagel & Heine kan ikke holdes ansvarlig for dispositioner foretaget på baggrund af indhold i nyhedsbrevet. Vi anbefaler, at man søger advokatbistand ved konkrete juridiske spørgsmål.